Blogs

Woorden schieten tekort

Beeld. Een vijfletter woord dat de impact heeft van een tweeëndertigletter woord. Al zou dat niet veel indruk maken op het woord ‘beeld’ zelf. Beeld maakt zich niet zo druk om woorden. Woorden zijn ‘oud’. Beeld is ‘nieuw’. Het nieuwe tekst. Een nieuwe trend in communicatie? Een trend ja, maar nieuw geenszins.

 Loopt u even mee naar links over de tijdbalk? Onze voorouders tekenden ruim dertigduizend jaar geleden in een grot bij het Zuid-Franse Vallon-Pont d’ Arc al afbeeldingen van holenberen. Dit werd later gedoopt tot ‘protoschrift’ door mensen die denken in woorden. Het zou niet lang duren voor dit ‘protoschrift’ evolueerde naar geschrift. Aangenomen wordt dat het ontstaan van het geschrift geschiedde in Mesopotamië, 3.300 jaar voor Christus.

Duizenden jaren ontwikkeling, evolutie, hoofdbrekens en fijnslijperij hebben ons gebracht tot het dagelijkse gebruik van onze taal. Tekst werd het nieuwe beeld. Tot nu. Het tij keert. Beeld is in beeld. Beeldvullend zelfs. Gaan we terug naar de oertijd? Is hier sprake van devolutie?

Ik ben een groot liefhebber van beeld. Een mooi beeld in de tuin, kunst aan de muur, een strak vormgegeven huisstijl of een prachtige filmhuisfilm. En die liefde gaat verder. Ik word op mijn wenken bediend. Computers zijn steeds meer beeldgestuurd, apps dienen de mens, de populariteit van YouTube is ongekend en naar een statusupdate op Facebook zonder foto of video moet je goed zoeken. Googelen modern? Onder jongeren is Youtube de meest gebruikte zoekmachine. Een effectieve campagne gericht op nieuwe generaties zonder ‘vette beelden’? Kansloos.

Beeld is het nieuwe tekst. Is dat erg? Ik dacht het niet. Integendeel! Bij beelddenken ontwikkelt de rechter hersenhelft zich beter. Mensen met een sterker ontwikkelde rechterhersenhelft hebben meer gevoel voor ritme, een beter ruimtelijk inzicht en een groter vermogen te denken in totaalbeelden. Daarnaast kunnen zij uitstekend buiten kaders denken, de wereld beleven in plaats van beredeneren, houden er een rijkere fantasie op na en hebben meer gevoel voor kleur. Laten we even in de toekomst kijken.

Het Nederlands elftal heeft gevoel voor ritme en wordt wereldkampioen, vrouwen hebben ruimtelijk inzicht en politici ‘springen over hun schaduw heen’ (maar nu echt) door te kiezen voor een holistische benadering. Dit begint er op te lijken. Maar het gaat verder. Wereldvrede is gerealiseerd door wereldleiders die buiten hun kaders denken, hele volksstammen beleven hun leven in plaats van het te beredeneren, fantasie is de nieuwe religie en de aarde is kleurrijker dan ooit!

Stiekem wisten we het al. Onze voorouders waren zo gek nog niet. Zodra het echt belangrijk wordt zeggen we immers niet voor niets: ‘woorden schieten tekort’.

Ik spreek dan ook zeker niet van devolutie. Dit is keiharde evolutie, na een onderbreking van 3.000 jaar.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk nog..?

PS: Testen welke hersenhelft bij u sterker ontwikkeld is? Klik hier voor een testje

Robert Kleissen, adviseur