Blogs

Werken aan de viering 100 jaar Vredespaleis: Over media-aandacht, pijnlijke voeten en trots!

"dr2

Ik geniet nog even van de relatieve rust: over een uur staan er meer dan honderd journalisten voor de deur en is het een komen en gaan van belangrijke gasten van over de hele wereld, om te vieren dat het Vredespaleis 100 jaar geleden werd geopend. Sindsdien is het uitgegroeid tot wereldwijd symbool van Vrede en Recht. Niet voor niks, want in en om het paleis werken in Den Haag dagelijks duizenden mensen in 160 internationale organisaties aan een veiliger en rechtvaardiger wereld.

Voor ons, als Haags bureau, is dit een bekend gegeven en met recht iets om trots op te zijn. Maar hoe zit dat met de burgers van Den Haag, inwoners van Nederland en alle internationals die onze stad bezoeken? Weten zij eigenlijk wel wat er gebeurt achter de hekken van dit imposante gebouw en wat Nederland als expertisecentrum van internationale vrede en recht en Den Haag als stad in het bijzonder, hen te bieden heeft?

Wij hadden de eer om in samenwerking met de Carnegie-Stichting, de gemeente Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken met de ontwikkeling en uitvoering van een internationale free publicity strategie en uitgebalanceerd pers- en mediabeleid hier zoveel mogelijk mensen bewust van te maken.

"dr2

Het is vijf uur ’s middags als het grootste piekmoment van de viering voorbij is. Ik gun mezelf en mijn voeten even rust in de persruimte, waar de journalisten druk tikken aan hun artikelen. Ik kijk samen met Melanie terug op de dag met bijzonder veel hoogtepunten: het bezoek van Koning Willem Alexander, speeches van minister-president Mark Rutte en Bernard Bot en een ingelaste persconferentie met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over de situatie in Syrië. Maar ook de meest praktische momenten; dat ik gebukt achter camera’s in een persvak sta om iedereen in het gareel te houden, nog even een ferme handdruk krijg van Jeremy Gilley, oprichter van Peace One Day, en met journalisten in mijn kielzog kilometers maak in en rondom het Vredespaleis om iedereen op het juiste moment naar de juiste plek te begeleiden voor die ene mooie foto of prikkelende quote.

Gedurende de dag worden er diverse (live) tv- en radio-items uitgezonden over de viering en verschijnen er tientallen artikelen. In de dagen na 28 augustus wordt pas duidelijk hoeveel nationale en internationale media-aandacht we hebben weten te genereren in aanloop, tijdens en na afloop van de viering. Fijn, want daar deden we het allemaal voor. Tot en met 21 september, de VN-dag van de Vrede, zorgen diverse activiteiten in het kader van 100 jaar Vredespaleis, waaronder tentoonstellingen, een musical, concerten in de tuin van het Vredespaleis en de Vredesloop ervoor dat de buzz nog een paar weken rondzingt in en buiten Den Haag.

"dr2

De samenwerking met verschillende partijen, de uitdaging om de communicatie rondom een veelheid aan activiteiten te stroomlijnen, het werken in een enthousiast en gemotiveerd team, het internationale karakter van de opdracht en het feit te mogen werken voor het wereldwijd bekende Vredespaleis, maakt dat ik terugkijk op een prachtklus!

www.vredespaleis.nl/100jaar

Tessa van Leeuwen