Actueel

Weetje van de week: Zijn de verkiezingen al begonnen?

22 september 2016

Deze week staan de Algemene Politieke Beschouwingen op de agenda. Tijdens het belangrijkste debat van het jaar is het de bedoeling dat de fractievoorzitters over de Miljoenennota van het kabinet praten. Dit jaar richten de fractievoorzitters zich vooral op elkaar en dat heeft alles te maken met de aankomende verkiezingen. Bijna niemand heeft het meer over de afgelopen vier jaar Rutte II.

In 1997 was het voor het laatst dat de Algemene Politieke Beschouwingen plaatsvonden nadat een kabinet de volledige regeerperiode had afgerond. Het ging hier om het eerste paarse kabinet van premier Kok, dat regeerde tussen 22 augustus 1994 en 3 augustus 1998. De Algemene Politieke Beschouwingen van 1997 stonden, net als de algemene beschouwingen van dit jaar, in het teken van de aanstaande verkiezingen.

In 1997 was het echter niet zo dat voormalig premier Kok bijna geen vragen kreeg van de verschillende fractievoorzitters, zoals premier Rutte dit jaar. Wim Kok moest zich wel degelijk verdedigen over een aantal problemen die zich hadden voorgedaan tijdens zijn premierschap. Een van die problemen was het asielbeleid. In het jaar 1994 kwamen ongeveer 50.000 asielzoekers naar Nederland, als gevolg van oorlogen die woedden op de Balkan.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van dit jaar ging het wederom opvallend veel over het asielbeleid van de regering. Het was echter niet zo dat Rutte daar specifieke vragen over kreeg, zoals Kok destijds. Dus ondanks de verschillen tussen de Algemene Politieke Beschouwingen van 1997 en 2016, blijft asielbeleid een terugkerend thema. Zeker als er verkiezingen gepland staan.