Actueel

Weetje van de week: ‘Wie is de nestor van de Kamer?’

15 januari 2016

De Tweede Kamer heeft deze week zijn nieuwe voorzitter gekozen. Khadija Arib (PvdA) won na vier stemrondes van Ton Elias (VVD), Martin Bosma (PVV) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Arib wordt hiermee de vierde vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer ooit.

Wat meespeelde in de keuze voor Arib als voorzitter was haar ervaring. Zij zit namelijk al meer dan 17 jaar in de Kamer en is daarmee het derde langstzittende lid. Alleen Kees van der Staaij (SGP) en Harry van Bommel (SP), zitten langer in de Kamer met beide ruim 17,5 jaar. Opmerkelijk is dat ze alle drie voor het eerst de Kamer in kwamen op 19 mei 1998, maar doordat Arib van december 2006 tot maart 2007 niet in de Kamer zat staan de heren hoger in de kameranciënniteit.

Het langstzittende Kamerlid uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis is echter Duymaer van Twist. Hij was in totaal 44 jaar en 5 maanden lid van de Kamer in de periode van 1901 t/m 1946. Voor de ARP was hij defensiewoordvoerder en behartigde hij de belangen van de Zuiderzeevissers. Ook verwierf hij bekendheid door in 1921 ‘Leve de Koningin!’ te roepen nadat Wilhelmina de troonrede had uitgesproken. Op Prinsjesdag vestigde hij hiermee een traditie, de hulde, die na zijn vertrek uit de Kamer werd voortgezet door de voorzitter van de Verenigde vergadering.

Khadija Arib zal deze hulde op Prinsjesdag echter niet aanheffen vanwege het feit dat de voorzitter van de Eerste Kamer de Verenigde vergadering voorzit.