Actueel

Weetje van de week: Wanneer een crisis het reces verpest

4 augustus 2017

Het is zomerreces, een uitgelezen mogelijkheid voor Kamerleden en bewindslieden om het rustiger aan te doen, op vakantie te gaan of voor de fanatiekeling om op werkbezoek te gaan. Het drukke politieke leven ligt even stil in de zomer.

Toch zijn er in de geschiedenis een paar crisissen geweest waardoor het parlement het reces moest afbreken en hard aan de slag moest. Welke waren dat precies?

De eerste keer dat het parlement werd teruggeroepen van reces was in 1830 vanwege de naderende revolutie in België. Op 25 augustus brak er in Brussel een ware opstand uit. De Belgen eisten onafhankelijkheid. De Tweede Kamer kwam bijeen op 13 september en uiteindelijk stemde op 29 september een meerderheid in met de splitsing tussen België en Nederland.

Slechts één keer kwam het voltallige parlement eerder terug van het zomerreces. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 keurde het parlement de noodwetgeving goed tijdens de zomer.

In 2011 keerde een deel van de Tweede Kamer terug om te debatteren over de snel verslechterende situatie in Griekenland als gevolg van de Eurocrisis.

In 2014 zorgde de ramp met MH17 dat een deel van de Kamer haar reces afbrak om te debatteren met de regering over het grote aantal Nederlandse doden en de vervolgstappen die genomen moesten worden.

Wat vaker voorkomt is dat de formatie in de zomer sneuvelt waardoor Kamerleden alsnog de vakantie moeten afbreken. In 1977, 1981, 1986, 1994, 1998, 2002 en 2003 werden Kamerleden van de betrokken fracties teruggeroepen om stand-by te staan. Gelukkig kunnen veel Kamerleden deze zomer zorgeloos genieten van hun welverdiende vakantie na een spannend verkiezingsjaar.