Actueel

Weetje van de week: Vragenuurtje

7 september 2017

Afgelopen dinsdag was het weer zo ver, het eerste vragenuurtje barstte om twee uur s ’middags los. Oude en nieuwe Kamerleden verzamelden zich rond de microfoon om de ministers het vuur aan de schenen te leggen. Wat is de achtergrond van dit instrument? 

Het vragenuurtje is een bijzondere parlementaire traditie die eigenlijk alleen in Nederland en België in deze hoedanigheid voortkomt. Het is losjes gerelateerd aan het principe Question Time  uit het Verenigd Koninkrijk. Daar mogen parlementariërs elke dag een uur lang vragen stellen aan de ministers.

Het invoeren van het vragenuurtje werd  geopperd door Hendrik Goeman Borgesius van de Liberale Unie in 1906. Op zijn initiatief diende de voorzitters van de zeven Tweede Kamerfracties een voorstel in om  het vragenrecht aan het Reglement van Orde van de Tweede Kamer toe te voegen. Hiermee hoopten de indieners een einde te maken aan het opsparen van vragen voor begrotingsdebatten, die door alle vragen erg lang konden duren.

In de huidige opzet vindt het vragenuurtje altijd plaats op de dinsdag om 14:00 uur. Kamerleden mogen hun vragen indienen tussen het moment dat de Kamervoorzitter op donderdagavond de week afsluit tot dinsdag 12:00. Van alle vragen die worden ingediend maakt de Kamervoorzitter een selectie. Alleen actuele onderwerpen halen het en als twee Kamerleden dezelfde vraag indienen, geldt de regel wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Het vragenuurtje is een typische en oude traditie van de Nederlandse Tweede Kamer en een uitgelezen kans voor Kamerleden om met een scherpe vraag een momentje in de spotlight te pakken.