Actueel

Weetje van de week: ‘Voorzitter Tweede Kamer voor het eerst in meer dan honderd jaar afgetreden’

15 december 2015

Afgelopen weekend is de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, afgetreden. Naar aanleiding van de Teeven-deal legde Van Miltenburg haar functie per direct neer.

De laatste keer dat de voorzitter van de Tweede Kamer opstapte was in 1912. Destijds stelde voorzitter Van Bylandt zich niet herkiesbaar voor het jaar 1912 – 1913. Vanaf 1911 werd in de pers al gespeculeerd over het ontslag van Van Bylandt. In dat jaar weigerde koningin Wilhelmina zelfs de zitting van de Staten-Generaal te openen omdat de als zwak bekend staande voorzitter was herbenoemd. Formeel werden in 1912 voor Van Bylandt zijn aftreden gezondheidsredenen aangevoerd.

De nieuwe Tweede Kamervoorzitter wordt vandaag de dag door het parlement gekozen. Dit is niet altijd het geval geweest: voor de Grondwetsherziening van 1983 droeg de Tweede Kamer jaarlijks drie personen voor, hiervan werd er één door de vorst tot voorzitter benoemd op Prinsjesdag. Hoewel de benoeming een formaliteit was, de nummer één op de lijst werd altijd voorzitter, vindt de rechtstreekse verkiezing van de voorzitter dus pas plaats sinds 1983. Toen is ook besloten dat de zittingsperiode van de voorzitter een gehele kabinetsperiode besloeg in plaats van één jaar.