Actueel

Weetje van de week: Van uitstel komt geen afstel

2 januari 2015

We naderen het eind van het jaar en dat betekent dat de Tweede Kamer snakt naar het kerstreces. Toch is de laatste vergaderweek voor Kamerleden geen formaliteit. Omdat een aantal onderwerpen écht voor de heilige grens van 1 januari moet worden behandeld, moet er tijdens de laatste week nog een hoop gebeuren. Den Haag staat dus op z’n kop.  

Zo wordt de week voorafgaand aan het reces ieder jaar opnieuw één van de drukste weken van het jaar. Het kabinet wil alle geplande wetsvoorstellen vóór de kerst door de Staten-Generaal loodsen. De Tweede Kamer moet alle geplande plenaire afhandelingen van commissievergaderingen deze week behandelen. Het gevolg? Nachtelijke vergaderingen, een overvolle plenaire agenda en – meestal – geïrriteerde Kamerleden omdat hún onderwerp ruim na de dinerpauze is ingepland. In de Tweede Kamer zijn de klachten over een druk werkschema voor het reces al jaren net zo traditioneel als de kerstkransjes en kerstbomen. Maar tamelijk uniek is dat de Eerste Kamer ook bezwaar maakt. Sterker nog: onafhankelijk kamerlid De Lange is dit jaar wegens de drukte zelfs in staking te gaan.

Het moge duidelijk zijn dat deze laatste week voor de beide Kamers een hectische is, maar hoe erg is het in vergelijking met andere jaren? Om een indicatie te geven van de drukte; in voorgaande jaren werden er in de Tweede Kamer gemiddeld 165 moties ingediend in deze week. Hierover moet soms tot diep in de laatste donderdagnacht worden vergaderd. Sinds 2010 was men nooit voor acht uur klaar, in 2012 maakte men het heel bont en was de Kamer pas na drieën klaar voor de kerstvakantie.

Hoe lang we dit jaar doorgaan? De apotheose volgt morgen als er ’s avonds over alle wetsvoorstellen en moties gestemd gaat worden. Daarna begint men aan een welverdiende rustperiode van twee weken.

Wij wensen alle medewerkers van Eerste en Tweede Kamer én u een prettig kerstfeest toe!

 

 

 


Dröge & van Drimmelen monitort de ontwikkeling van diverse dossiers in Eerste en Tweede Kamer. Deze informatie is afkomstig uit Haagse Kennis, het complete politieke archief dat dagelijks bijgewerkt wordt.Voor meer informatie over specifieke thema’s of dossiers kunt u contact opnemen met onze adviseurs via info@dr2.nl