Actueel

Weetje van de Week: Van Goud of van Glas? (week 38)

Waar Prinsjesdag voor menig persoon bekend staat als ‘hoedjesdag’, is de welbekende koets voor de fanatiekelingen ook een punt van aandacht. Alhoewel het koninklijk echtpaar normaal gesproken de rit van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in de Gouden Koets maakt, doen ze dat sinds 2016 in de Glazen Koets. De reden hiervoor is een onderzoek uit 2015 van de ‘Stichting Kroongoederen van het Huis Oranje-Nassau’, waaruit is gebleken dat de Gouden Koets voor het eerst sinds 118 jaar, aan restauratie toe was.

Al drie Prinsjesdagen op rij is de Gouden Koets dus vervangen door de Glazen Koets. Maar is er een verschil tussen deze twee koetsen? Formeel gezien zijn de twee koetsen gelijkwaardig aan elkaar. Zo was de Glazen Koets sinds 1840 in gebruik voor Prinsjesdag, maar gaf Koningin Wilhelmina  de voorkeur aan de Gouden Koets, welke zij als cadeau kreeg bij haar inhuldiging in 1898. Sindsdien is de Gouden Koets de aangewezen koets voor Prinsjesdag en wordt de Glazen Koets slechts gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals tijdens het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966.

Beide koetsen kennen dezelfde protocollaire status. De koetsen mogen uitsluitend worden gebruikt door een koning(in) of koninklijke prins. In dat geval worden er acht paarden voorgespannen. Ook troonopvolgers mogen plaatsnemen in de koetsen. In dat geval worden er ‘slechts’ zes paarden voorgespannen. Bij oefenritten zijn dit slechts twee paarden.  

Hoe lang de Glazen Koets nog de vervanger blijft van de Gouden Koets, is nog niet bekend. De restauratie van een oudere Glazen Koets duurde zeven jaar. Gezien de precisie die bij de restauratie van de Gouden Koets komt kijken, is er een aanzienlijke mogelijkheid dat de Glazen Koets nog enkele jaren het koninklijk echtpaar op Prinsjesdag vervoert.