Actueel

Weetje van de week: Van Aalburg tot Zwolle

Steeds meer lokale politieke partijen maken hun verkiezingsprogramma’s en kieslijsten bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Dat de gemeenteraadsverkiezingen van groot belang zijn voor de invulling van regionaal beleid is geen nieuws. Door decentralisatie is de derde bestuurslaag wellicht invloedrijker dan ooit. Hoog tijd om eens diep in deze materie te duiken. Dan kom je een aantal interessante weetjes tegen zoals:

… dat door reorganisatie en decentralisatie het aantal gemeenten is teruggelopen van 744 naar 388 in amper drie decennia.

…  dat er vier gemeenten zijn met de kortste naam: Ede, Epe, Oss en Urk (drie letters). Daarnaast zijn  er vier gemeenten met de langste naam: Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Kollumerland en Nieuwkruisland (28 letters).

…  dat het twee keer is voorgekomen dat er geen inwoners woonden in een gemeente ten tijde van een gemeenteraadsverkiezing. Dit waren de gemeenten  Tempel (in 1855 gevoegd bij Berkel en Rodenrijs) en De Vennip (in 1855 gevoegd bij Hillegom).

…  dat de kleinste gemeenteraad 9 leden heeft (bij gemeenten met minder dan 3000 inwoners). En dat de kleinste gemeente (qua inwonertal) Schiermonnikoog is.

…  dat de grootste gemeenteraden van Nederland (bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners) 45 leden telt en dat de grootste gemeente (qua inwonertal) Amsterdam is.

…  dat er minimaal 1 en maximaal 50 kandidaten op de lijst mogen staan. Een  uitzondering hierop is dat er 80 kandidaten op de lijst mogen staan als een politieke partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezing meer dan 15 zetels heeft behaald.

…  dat het aantal raadsleden – en zetels – altijd oneven is.

… dat een kandidaat niet in het gebied hoeft te wonen waar hij zich kandidaat stelt.

…  dat het niet verplicht is om als partij een naam te hebben

en tot slot: dat de uiterlijke dag van kandidaatstelling op 5 februari 2018 is.