Actueel

Weetje van de week: ‘Super Tuesday’

1 maart 2016

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn in volle gang. Tijdens de voorverkiezingen stemmen de Amerikanen voor de Republikeinse of de Democratische kandidaat die het bij de presidentsverkiezingen tegen elkaar op gaan nemen. Vandaag wordt op ‘Super Tuesday’ in een groot aantal staten gelijktijdig gestemd op de favoriete Democratische of Republikeinse presidentskandidaat.

Op deze dinsdag zullen Amerikanen die zich als kiezer hebben geregistreerd op hun favoriete Republikeinse of de Democratische boegbeeld stemmen. Deze ‘superdinsdag’ staat bekend als een van de belangrijkste dagen van de voorverkiezingen, omdat er op geen enkele andere dag zoveel afgevaardigden in zoveel verschillende staten tegelijk worden verdeeld. Eind juli volgt de uitslag van de winnaar per partij. Uiteindelijk zullen op 8 november 2016 de twee presidentskandidaten het tegen elkaar opnemen voor de plek in het Witte Huis.

In Nederland was het lang gangbaar dat lijstrekkers werden benoemd door het partijbestuur. Maar ook in ons land raken verkiezingen steeds meer de standaard. Zo werd er voor de Kamerverkiezingen van 2012 tegelijkertijd bij de PvdA, het CDA en GroenLinks een lijstrekkersreferendum gehouden, waar de partijleden konden kiezen tussen meerdere kandidaten. Op dit moment moet je in Nederland, anders dan in de VS, wel lid zijn van een politieke partij om mee te mogen beslissen over het lijsttrekkerschap.