Actueel

Weetje van de week: Rulings

11 juni 2015

Vandaag staan de rulings weer op de agenda van de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg formeel recht en invordering. Het woord ruling is afkomstig uit het Engels. In het Nederlands hebben we het meestal over een belastingovereenkomst.

Maar sinds hoe lang gebruiken we het woord ruling eigenlijk al in de Kamer? Het woord ruling is midden vorige eeuw al een aantal keer gevallen in de Kamer. Maar In 1977 komt ruling als belastingdeal voor het eerst voorbij. De Kamerleden De Kam en De Graaf van de PvdA stellen vragen over het oprichten van houdstermaatschappijen buiten de landsgrenzen ter verlichting van de belastinggrens, oftewel het oprichten van holdings in het buitenland om minder belasting te moeten betalen. Vraag 2 van deze PvdA-Kamerleden was:

‘In hoeveel gevallen zijn daarbij met de inspecteur of het departement nadere afspraken (‘rulings’) gemaakt ten aan zien van de uitleg van wetgeving en jurisprudentie in het dat concrete geval, voorzoveel het de fiscale gevolgen van de oprichting van een houdstermaatschappij betrof?’

En zo geschiedde dat het woord ruling zijn intrede deed in de Kamer. Na deze vraag zijn rulings nog honderden keren in de Kamer langs gekomen. En vandaag komen ze dus weer aan bod!