Actueel

Weetje van de week: Recordaantal fracties in de Tweede Kamer

17 november 2016

Op 7 november 2016 zei Jacques Monasch zijn PvdA-lidmaatschap op en vormde een eenmansfractie. Met de komst van deze eenmansfractie zijn er nu zeventien fracties in de Tweede Kamer. Dat is een nieuw record. Wel kent de Nederlandse politieke geschiedenis perioden waarin er vijftien of zestien fracties waren. In de vooroorlogse periode waren er tussen 1935 en 1937 al eens vijftien fracties in Tweede Kamer, die toen nog maar 100 leden telde.

Vlak voor de verkiezingen van 1971 werd een aantal van zestien bereikt toen Nico Verlaan uit de fractie van de Boerenpartij werd gezet. Dit had echter nauwelijks betekenis door het verkiezingsreces. In de periode tussen 1976 en 1977 telde de Tweede Kamer opnieuw zestien fracties. De fracties van ARP, CHU, en KVP vergaderden toen, met oog op de vorming van het CDA, al vaak gezamenlijk.

Maar liefst acht Kamerleden hebben zich tijdens de huidige kabinetsperiode afgesplitst. Het eerste Kamerlid dat zich afsplitste tijdens Rutte-II was de kritische PVV’er Bontes. Hij vond dat Geert Wilders te veel macht had en dat collega’s binnen de partij niet durfden te zeggen wat ze daadwerkelijk vonden. Bontes werd uit de partij gezet, waarna hij verder ging als eenmansfractie.

De afsplitsing van de Kamerleden Kuzu en Öztürk van de PvdA heeft misschien wel de meeste media-aandacht gekregen. De twee Kamerleden waren het niet eens met de aanpak van minister Asscher en de kritiek die hij had op de rol van Turkse organisaties. In februari jl. besloten ze een politieke beweging te starten onder de naam ‘Denk’.

Van de zeventien fracties die nu in de Tweede Kamer zitten, zijn er maar tien bij de verkiezingen van september 2012 gekozen. Is deze versplintering te voorkomen? Minister Plasterk heeft aangegeven dat hij wil onderzoeken of het mogelijk is te verbieden dat Kamerleden hun zetel meenemen na een vertrek uit de partij. Dit is echter niet makkelijk omdat er een Grondwetswijziging voor nodig is.