Actueel

Weetje van de week: Politici en rechtszaken

25 november 2016

Over ruim twee weken doet de rechter uitspraak en weten we of Wilders veroordeeld wordt voor zijn uitlatingen over “minder Marrokanen.” Een goed moment om eens te kijken of er in het verleden politici zijn veroordeeld voor zaken tijdens hun termijn  als volksvertegenwoordiger.

Eerder dit jaar is de Amsterdamse oud-politicus Delano Felter veroordeeld tot een geldboete van €1000,- wegens anti-homo uitspraken die De Hoge Raad als ‘onnodig grievend’ omschreef. Deze uitspraken dateren uit 2010 toen Felter deelnam aan een verkiezingsdebat tijdens de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Als we over onze landsgrenzen heen kijken zijn er een aantal spraakmakende zaken. De oud-premier van Italië, Silvio Berlusconi, was in totaal bij 32 rechtszaken betrokken. In een aantal zaken werd Berlusconi vervolgd wegens vermeend machtsmisbruik en fraude. Tot nu toe is Berlusconi pas in één zaak veroordeeld. De Italiaanse rechter oordeelde dat Berlusconi schuldig was aan  belastingfraude en veroordeelde hem tot een jaar gemeenschapswerk.

In Israël is oud-premier Ehud Olmert veroordeeld tot 8 jaar celstraf en een geldboete van ongeveer €200.000,- in verband met een omkopings- en witwasaffaire tijdens de bouw van een nieuw appartementencomplex in Jeruzalem. 

Ook in Frankrijk loopt er een zaak tegen een politicus; oud-president Jacques Chirac wordt verdacht van corruptie. Hij zou onder andere betrokken zijn (geweest) bij fraude in zijn partij, verkiezingsfraude en machtsmisbruik. Deze zaken speelden zich af ten tijde van zijn burgemeesterschap van Parijs en opvolgende presidentschap.

De voorbeelden van Berlusconi, Olmert en Chirac zijn grote zaken die voor veel ophef hebben gezorgd. De zaak tegen Wilders is volledig gericht op de grenzen van vrijheid van meningsuiting en kan grote invloed hebben op de verkiezingen in maart 2017. De uitspraak in de zaak Wilders volgt op 9 december a.s.