Actueel

Weetje van de Week: Kunstmatige intelligentie op het Binnenhof (week 41)

Een bont gezelschap bestaande uit onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten, het bedrijfsleven (VNO-NCW) en onderzoeksinstituten TNO en NWO, is bezig met een brede kunstmatige intelligentie agenda, die later aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. In de gepresenteerde agenda moeten alle aspecten omtrent kunstmatige intelligentie aan bod komen. Het belooft een omvangrijke agenda te worden aangezien er omtrent kunstmatige intelligentie een breed spectrum is dat aan de orde kan komen.

Investeringen blijven nodig
Al vanaf de jaren negentig onderzoeken de Nederlandse universiteiten de mogelijkheden en uitdagingen van kunstmatige intelligentie. Nederlands onderzoek naar kunstmatige intelligentie staat nog altijd hoog aangeschreven waardoor ieder jaar honderden studenten uit het buitenland ervoor kiezen om aan een Nederlandse universiteit onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie.

Tegelijkertijd blijven de investeringen in kunstmatige intelligentie in Nederland ver achter vergeleken met andere landen zoals China, de Verenigde Staten, Engeland, Zweden en Denemarken stelt hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Maarten de Rijke (UvA) in de Volkskrant. Dit heeft als gevolg dat talenten op het gebied van kunstmatige intelligentie uit Nederland vertrekken en Nederlandse techbedrijven een concurrentieachterstand oplopen.

Visie op werk
Niet alleen op economisch gebied genereert kunstmatige intelligentie uitdagingen. Wat te denken van werk? Over enkele decennia zullen veel werkzaamheden worden uitgevoerd door robots met als gevolg dat honderdduizenden banen zullen verdwijnen blijkt uit een onderzoek van ING Nederland. Tegelijkertijd zullen ook nieuwe banen worden gecreëerd maar lang niet genoeg om de verdwenen banen te vervangen. Het gevolg zijn vele werklozen zonder uitzicht op een baan. Zaak is dan ook dat politieke partijen het debat aangaan over de invloed van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt en het daarbij behorende banenverlies stelt Stuart Russell, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie in Relatie tot de Mensheid, in Nieuwsuur.  

Al met al verwacht de Rijke (UvA) dat de impact van kunstmatige intelligentie groot zal zijn. Vandaar is het van belang dat de politiek begint met de aanpak van de verschillende maatschappelijke vraagstukken rondom kunstmatige intelligentie zodat Nederland over enkele decennia niet voor verassingen komt te staan.