Actueel

Weetje van de week: Jong geleerd, oud gedaan?

Afgelopen week vierde Johan van Hulst, voormalig lid van de Eerste Kamer, zijn 107e verjaardag. Op deze bijzondere dag ontving Van Hulst een persoonlijke brief van Voorzitter van de Eerste Kamer; Ankie Broekers-Knol. In de periode 1966 tot 1981 was Van Hulst lid van de Eerste Kamer. Hij was tot 1977 fractievoorzitter van het CHU en aansluitend de eerste fractievoorzitter van het CDA. Met zijn 107 jaar is van Hulst momentee de langst levende oud-parlementariër in de Nederlandse geschiedenis.

Wijsheid komt weliswaar met de jaren, maar dat betekent niet dat het bereiken van een respectabele leeftijd een vereiste is voor het Kamerlidmaatschap. Zo is Rens Raemakers (D66) met zijn 25 jaar op dit moment het jongste Tweede Kamerlid. Volgens Raemakers wist hij al vanaf 10-jarige leeftijd al precies wat hij wilde worden. U raadt het al: Kamerlid. 

De jongst zittende parlementariër in de Eerste Kamer is op dit moment Christine Teunissen. Toen zij voor de Partij van de Dieren begon was ze precies 29 jaar oud. In de geschiedenis zijn echter nog jongere Kamerleden te vinden. In de 1999 nam Driek van Vugt (SP) al op 19-jarige leeftijd zitting in de Eerste Kamer. In 2008 werd Farshad Bashir namens dezelfde partij lid van de Tweede Kamer. Bashir was toen net één dag 20 jaar, en werd daarmee het jongste Tweede Kamerlid in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

Opmerkelijk is dat zowel twee van de jongste Kamerleden ooit als twee van de oudste Kamerleden ooit momenteel zitting hebben in de Tweede Kamer. Sharon Dijksma en Jesse Klaver waren 23 en 24 jaar oud toen zij begonnen als Kamerlid, terwijl Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) en Theo Hiddema (FvD) respectievelijk 74 en 73 jaar oud waren bij de aanvang van hun functie. Een mooi voorbeeld dat politici nooit te oud of te jong zijn om hun idealen in de praktijk te brengen .