Actueel

Weetje van de week: Het sprookje van de Gouden Koets en het veelbesproken koffertje

15 september 2015

De derde dinsdag van september staat voor de deur en dat betekent: Prinsjesdag! De dag waarop het mogelijk is een glimp op te vangen van onze koning en koningin in de Gouden Koets op weg naar het Binnenhof. Of de dag om voor de televisie de meest opvallende hoedjes te spotten en de balkonscène te bewonderen. Prinsjesdag is een dag vol tradities. Zo heeft elk jaar de minister van Financiën het koffertje weer bij zich en is de Gouden Koets ieder jaar te bewonderen. Waar komen deze tradities vandaan?

De koning legt met de Gouden Koets de route tussen paleis Noordeinde en het Binnenhof af. De Gouden Koets werd voor het eerst gebruikt door koningin Wilhelmina en prins Hendrik op hun huwelijksdag in 1901. Wilhelmina had de koets cadeau gekregen bij haar inhuldiging op 6 september 1898. Eerst werd op Prinsjesdag de Glazen Koets gebruikt, maar in 1903 werd deze vervangen door de Gouden. Anders dan andere jaren is dat dit jaar voorlopig het laatste jaar zal zijn waarin de koning in de Gouden Koets de route naar de Binnenhof zal afleggen. De aankomende vier jaar zal de Glazen Koets namelijk worden gebruikt, zodat de Gouden Koets kan worden gerestaureerd. De Glazen en de Gouden Koets zijn overigens gelijkwaardige staatsieberlines volgens het protocol.

De traditie van het koffertje dat door de minister van Financiën naar de Kamer wordt gebracht bestaat sinds 1947. De toenmalige minister Lieftinck van Financiën wilde de eerste Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog op een stijlvolle manier aanbieden aan het parlement en besloot deze te verpakken in een koffertje. Bijna was de traditie verbroken, toen minister Hofstra in 1957 de Rijksbegroting meenam in zijn aktetas. Studenten boden hem echter demonstratief een nieuw koffertje aan waarmee de traditie van het koffertje in stand is gehouden.