Actueel

Weetje van de week: Het Binnenhof op de schop

8 oktober 2015

Het Binnenhof vormt het hart van de Nederlandse democratie. Het is de thuishaven van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het ministerie van Algemene Zaken. Toch lijkt het erop dat deze belangrijke instituten voor een periode van ruim vijf jaar verhuizen, want het Binnenhof gaat op de schop. Afgelopen week vond de begrotingsbehandeling Wonen en Rijksdienst plaats en daar werd meerdere malen gesproken over de grootse renovatieplannen.

Sinds 1992 vergadert de Tweede Kamer in de huidige vergaderzaal. Er is sindsdien alleen klein onderhoud uitgevoerd aan de gebouwen op het Binnenhof, maar het wordt steeds duidelijker dat dit niet meer voldoende is. De werkgroep Renovatie Binnenhof heeft daarom voorstellen naar buiten gebracht die moeten leiden tot verbouwing van het complex. De werkgroep stelt dat er een aantal grote ingrepen nodig is. Op dit moment zijn er naast ICT-, bouwkundige en technische gebreken ook gebreken op het gebied van veiligheid. In 2011 kreeg minister Schippers bijvoorbeeld tijdens een debat in de Tweede Kamer bijna een lamp op haar hoofd. Gelukkig mankeerde de geschrokken minister niets, wel werd de vergadering geschorst en werd met dit voorval nog maar eens benadrukt dat het gebouw toe is aan een renovatie.

Het kabinet heeft in een brief aan de Kamer haar renovatieplan toegelicht. Voor de verbouwing staat 5,5 jaar gepland. Een andere optie was een verbouwing welke 13 jaar zou duren, waarbij de gebruikers zo lang mogelijk gebruik zouden maken van het Binnenhof. Dit zou het parlementaire proces storen. De gehele renovatie zal waarschijnlijk € 475 miljoen kosten, waarvan € 52,1 miljoen aan tijdelijke huisvesting. Toch is het nog maar de vraag of het kabinet dit plan uit mag gaan voeren, want het plan stuit op weerstand. De Tweede Kamer zal met minister Blok in het najaar in debat gaan en ook de Eerste Kamer zal zich uitspreken over het renovatieplan. Maar dat het Binnenhof op de schop gaat, is zeker.