Actueel

Weetje van de Week: Gaat 1 mei in Nederland onopgemerkt voorbij?

Wereldwijd is 1 mei uitgegroeid tot een ware feestdag, waarop driekwart van de wereld vrij is. Maar waarom zijn wij in Nederland niet vrij op deze Dag van de Arbeid? En wat wordt er eigenlijk op deze dag gevierd?

Historisch perspectief

De dag van de Arbeid, ook wel bekend als de feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging heeft als grondslag de achturige werkdag. Deze eis werd in de 15e en 16e eeuw vaak gehoord onder Engelse ambachtslieden. Op het congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om van 1 mei 1890 een internationale strijddag te maken voor deze eis. Op deze eerste Internationale dag van de arbeid in 1890 waren grote demonstraties in verschillende landen zoals Frankrijk, Italie, Spanje, Noorwegen en Nederland. In de loop der tijd werd 1 mei als dag van de arbeid een jaarlijkse traditie.

Geen vrije dag in Nederland

Ondanks de demonstraties voor de acht-urige werkdag ruim een eeuw geleden, kennen wij hier in Nederland geen echte 1 mei-traditie. Hier kunnen verschillende redenen voor worden aangevoerd. Enerzijds zou de strijd voor meer rechten in Nederland niet zo leven, al is er vanuit de FNV wel een protestmars om politici en burgers ervan te overtuigen dat de arbeidsmarkt in een daglonerseconomie verandert. Anderzijds zou 1 mei een rood imago hebben en zou de steun vanuit confessionele hoek ontbreken. Brede steun voor een vrije dag blijft volgens dit argument dan ook beperkt.

Amsterdamse ambtenaren, bankoverschrijvingen en een protestmars

Ondanks dat 1 mei officieel geen vrije dag is in Nederland, is het voor de Tweede Kamer alsnog meireces. Tevens zijn beurshandelaren en ambtenaren in Amsterdam vrij. Bankoverschrijvingen worden vandaag daarom ook niet verwerkt. Op geld van de bank zal een dag gewacht moeten worden. Last but not least grijpt de FNV de dag aan om alsnog te pleiten voor de rechten van werknemers. Daarom staat vandaag een demonstratiemars gepland door Den Haag, waarbij de deelnemers vanaf het Malieveld onder andere langs het Binnenhof en kantoren van werkgeversorganisaties. Zo gaat de Dag van de Arbeid toch niet helemaal onopgemerkt aan onze neus voorbij.