Actueel

Weetje van de week: een ongelukkige reeks van vallende kabinetten

4 augustus 2016

Woensdag 27 juli overleed Piet de Jong en daarmee verloor Nederland een politicus die geschiedenis schreef. Piet de Jong was minister-president van 1967 tot 1971 en had de leiding over het eerste naoorlogse kabinet dat de termijn van vier jaar volmaakte. Mannen als Drees, de Quay en Beel is dit eerder niet gelukt.

Het kabinet van Piet de Jong komt nog voor in een ander opvallend rijtje. In Nederland zijn sinds 1945 29 kabinetten aangetreden, onder voorzitterschap van vijftien verschillende minister-presidenten. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben slechts zes kabinetten de eindstreep gehaald. Een kabinet dat de rit uitzit is dus eerder een uitzondering dan de regel in Nederland.

Met name in de laatste tien jaar sneuvelden kabinetten. Drie van de vier kabinetten onder leiding van Balkenende zijn voortijdig gestopt. Het enige kabinet dat de termijn volledig uitzat was een overgangskabinet om de periode te overbruggen tot aan de volgende verkiezingen. Het kabinet-Rutte I was het zesde kabinet op rij dat viel. We moeten terug naar 1998 voor het laatste kabinet dat de rit volledig heeft uitgezeten; het tweede kabinet onder leiding van Kok. Over zeven maanden weten we of kabinet-Rutte II deze ongelukkige reeks kan doorbreken. Premier Rutte heeft het geluk dat behaalde resultaten uit het verleden in ieder geval geen garanties bieden voor de toekomst.