Actueel

Weetje van de week: De start van een nieuwe ambassadeur in Nederland

Afgelopen woensdag liep ik met een vrolijke glimlach naar mijn werk, toen er ineens politiemotoren naderden bij tramhalte Kneuterdijk. Even later hoorde ik paarden galopperen en kwamen er twee klassieke rijtuigen voorbij. Ik vermoedde dat het een willekeurige hoogwaardigheidsbekleder was die richting paleis Noordeinde reed om bij Koning Willem-Alexander koffie te gaan drinken. Eenmaal op kantoor aangekomen attendeerde een collega mij erop dat het de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten was die mij even daarvoor voorbijreed in zijn koets. De ambassadeur kwam traditiegetrouw zijn geloofsbrieven aanbieden bij de Koning.

De 67ste ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland was afgelopen donderdag echter niet de enige die op audiëntie mocht komen bij de Koning. Dezelfde dag werden namelijk ook de nieuwe ambassadeurs van Congo en Pakistan met paard en wagen opgehaald om vervolgens de geloofsbrieven van hun staatshoofd aan te bieden bij de Nederlandse Koning. In deze geloofsbrieven verklaart het staatshoofd dat de nieuwe ambassadeur zijn of haar officiële vertegenwoordiger is in dat betreffende land. Bij aankomst op het paleis wordt het volkslied van het land van de ambassadeur opgevoerd.

Het overhandigen van de geloofsbrieven en de rit met de koets naar paleis Noordeinde zijn onderdeel van een oude ceremoniële traditie rondom de start van nieuwe ambassadeurs in Nederland. In 1582 kwam de eerste ambassadeur naar Nederland, toentertijd nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Destijds kwam de afgevaardigde van het Hertogdom Pruisen zijn geloofsbrieven aanbieden bij stadhouder Willem van Oranje. Ook nadat Nederland aan het begin van de negentiende eeuw een monarchie werd, is deze traditie blijven bestaan. Tegenwoordig is het zelfs zo dat er een paar keer per maand op de woensdag een nieuwe ambassadeur door de Koning wordt ontvangen op paleis Noordeinde. Dus mocht je je op de woensdag afvragen wat die voorbijrijdende koets precies betekent, dan is de kans groot dat een nieuwe ambassadeur voor het eerst op bezoek gaat bij onze Koning. En dat zelfs in onze geglobaliseerde wereld deze eeuwenoude traditie van het aanbieden van de geloofsbrieven nog altijd in stand wordt gehouden.