Actueel

Weetje van de week: Brexit: Waar staan we nu?

29 juni 2016

En toen waren er nog 27: Uitslag van het Brits referendum

Sinds de Britten in het referendum op 23 juni voor een Brexit hebben gestemd, zijn de politieke en economische gevolgen voor zowel het Verenigd Koninkrijk als Europa een onderwerp van debat, zowel in Brussel zelf als andere Europese hoofdsteden. De beurzen in Europa noteerden forse verliezen, terwijl tegelijkertijd het Verenigd Koninkrijk gedomineerd wordt door politieke en maatschappelijke onrust. Wat zijn de implicaties van deze situatie voor politiek en economisch Europa?

Economische kansen?

Met Londen als financieel zwaartepunt van Europa en aanhoudende onduidelijkheid over de inhoud een mogelijke toekomstige samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, zal komende weken en maanden moeten uitwijzen hoe de economische gevolgen zullen uitpakken voor de betrokken spelers. Amsterdam en Dublin als financiële hubs behoren tot de mogelijkheden, maar een hernieuwde interne markt met een handelsakkoord tussen de EU en het VK behoren ook tot de mogelijkheden.

Veranderende power balance

Het bestaande evenwicht tussen de lidstaten van de Europese Unie is nu verandert, waarbij niet alleen de toekomstige relatie tussen de overige Lidstaten en het Verenigd Koninkrijk nieuwe vorm gegeven moet worden, maar ook intern het nodige zal veranderen. Wie zijn de winners en verliezers? Een eerste analyse kunt u hier vinden.

Wat verandert er voor de public affairs professional?

Het werk van de public affairs professional in Brussel zal in essentie niet veranderen, maar de Brexit brengt zeker een nieuwe dimensie met zich mee. Er bestaat grote onzekerheid over de huidige situatie, en voor iedere belangenvertegenwoordiger is het essentieel om het nieuwe politieke en economische speelveld te begrijpen en hierop in te spelen. Er liggen veel uitdagingen maar ook kansen in deze nieuwe situatie.

Onze volledige analyse (in het Engels) kunt u hier lezen.