Actueel

Weetje van de week: Bezoek Europese Commissie: speciaal of ‘business as usual’?

8 januari 2016

Gisteren zijn de leden van de Europese Commissie en de leden van het Nederlandse kabinet in het Scheepvaartsmuseum in Amsterdam bijeengekomen. Nederland is het aankomend halfjaar weer aan de beurt om de rol van voorzitter van de Europese Unie op zich te nemen. De Europese Commissie is hier om de plannen die Nederland voor de invulling van dit voorzitterschap heeft te bespreken.

Nu is het zo dat de naam van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2016 ‘No time for business as usual’ is. Echter blijkt de Commissie net zo goed met zijn goede voornemens als de gemiddelde Nederlander, want vandaag was het voor hen alweer een dagje ‘business as usual’

De invulling van deze dag is er namelijk één die in elk land altijd praktisch hetzelfde is. Het handjesschudden, de bilaterale ontmoeting tussen de president van de Commissie en de politiek leider, de clusters over de invulling van het voorzitterschap, de werklunch en de ontmoeting met het parlement zijn allemaal ook gedaan in de andere landen die voorzitter zijn geweest. Het moet voor de huidige eurocommissarissen dan ook allemaal vrij bekend aan hebben gevoeld, aangezien zij een dag als deze al in Letland en Luxemburg hebben meegemaakt.

Daarnaast is dit samenkomen tussen de Commissie en de bestuurlijk leiders van een land, wanneer dit land het Europees voorzitterschap overneemt, een traditie die al een lange tijd terug gaat. Zo is deze bijeenkomst ook terug te vinden op de agenda van het Nederlands voorzitterschap uit 1997, toen Wim Kok nog minister-president van Nederland was. Ook toen kwam de Europese Commissie overigens op 7 januari naar Nederland, maar destijds was de ontvangst in Den Haag in plaats van in Amsterdam.