Actueel

Weetje van de week: Bewindslieden Tombola

20 oktober 2017

26 oktober wordt volgens de meest recente berichtgeving het nieuwe kabinet gepresenteerd. Zestien ministers en negen staatssecretarissen. De ‘bestuursobesitas’ waar premier Rutte in 2010 nog tegen ageerde, is weer terug.  In de media wordt al weken druk gespeculeerd over wie de bewindspersonen zullen worden. Net als het regeerakkoord, is het voor journalisten een sport het plaatje al zoveel mogelijk compleet te hebben voordat het kabinet op het bordes wordt gepresenteerd.

Ook voor insiders is de formatie bijna onmogelijk te voorspellen. Elke dag verschijnen in de media nieuwe namen en gezichten en wordt hevig gespeculeerd. De selectie van de ministers en staatssecretarissen is als een black box waar alleen de onderhandelaars een blik in mogen werpen.

Voor de puzzelaars zijn er een aantal vuistregels waar zij zich aan vast kunnen houden. Zo is het ministerie van Financiën, die de geldpot verdeeld, bijna altijd van de tweede regeringspartij. Ook is gebruikelijk dat elke partij minstens één ministerie van de sociaaleconomische vierhoek bestuurt.  Naast de ministeries Algemene Zaken en Financiën zijn dit Economische Zaken en Sociale Zaken.

De bewindslieden tombola is de laatste fase van wat de Staatscommissie Remkes woensdag het ‘gesloten formatieproces’ noemde. Zowel kenners als leken hebben weinig tot geen zicht op wie de volgende bestuurders worden. En dat is eigenlijk jammer. Partijen zijn trots op hun kandidaten, zij dienen de komende vier jaar als boegbeeld voor de partij. Daar zou het bij passen dat formerende partijen hun keuzes voor bewindspersonen in de openbaarheid toelichten, zeker met de vraag om meer transparantie.

Wellicht een idee voor een volgend formatieproces?