Actueel

Wat betekent de uitslag van de verkiezingen?

De uitslag geeft ruimte voor een kabinet van VVD en PvdA, maar deze samenwerking zal niet eenvoudig tot stand komen. Rutte noemde zijn overwinning een steun in de rug voor het VVD-beleid, de PvdA vond dat Nederland gekozen had voor een andere koers.

Een VVD/PvdA coalitie, zelfs aangevuld met D66, heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Een coalitie met CDA zou dat wel hebben. Het is echter de vraag of de PvdA in een kabinet met een centrumrechtse meerderheid stapt. Tijdens de complexe formatie kunnen veel zaken een interessante wending krijgen, ook voor uw organisatie en belang.

Hoe nu verder?

Alle fractievoorzitters zijn door huidig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet benaderd voor een overleg. Tijdens dit overleg is de afspraak gemaakt dat demissionair minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Henk Kamp, een verkennende ronde langs alle fracties maakt. Uit deze verkenning volgt een opdracht aan een informateur. Zoals het er nu naar uit ziet zal H.M. de Koningin geen directe rol spelen.

Volgende week is de bijzondere situatie dat op dinsdag 18 september de beide Kamers bijeenkomen op Prinsjesdag voor de presentatie van de Rijksbegroting 2013. Een dag later wordt afscheid genomen van de ‘oude’ Tweede Kamer.

Verder ziet het schema voor de komende weken er als volgt uit:

Donderdag 20 september           Installatie nieuwe Tweede Kamer + debat formatie
Dinsdag 25 september               Verkiezing vz. Tweede Kamer + evt. debat formatie
Woensdag 26 september            Algemene Politieke Beschouwingen
Donderdag 27 september           Algemene Politieke Beschouwingen

Wilt u meer weten?  Neem contact met ons op!