Blogs

Tussen nieuws en beeldvorming

Een belangrijk onderdeel van mijn stage bij Droge & van Drimmelen is het monitoren van de media. Hiervoor lees ik elke dag de landelijke dagbladen. In de afgelopen maanden werd er veel geschreven over de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Er waren vooral artikelen over de decentralisaties en wat deze zouden gaan betekenen voor de gemeenten. Ook werd de verwachte lage opkomst en het belang van stemmen veelvuldig behandeld. Dat er vrouwen sinds kort verkiesbaar kunnen staan voor de SGP was noemenswaardig genoeg om een paar keer het nieuws te halen. De slechtste campagneposters en slogans kwamen voorbij. ‘Koen moet je doen!’ van het CDA in Maasgouw is hierbij de uiteindelijke winnaar geworden. In voorspellingen van de kranten kwam al snel naar voren dat de PvdA en de VVD afgestraft zouden worden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Verder was ook de winst van de D66 en de PVV aangekondigd. Dat D66 op zoveel belangrijke plekken de grootste zou worden was overigens nergens voorspeld. Het is opvallend hoe vaak de PVV werd besproken in de media, terwijl zij maar in twee gemeenten verkiesbaar waren.

In mijn optiek had Jolanda Sap daarin gelijk toen ze bij Pauw en Witteman aangaf het jammer te vinden dat er zo veel aandacht wordt gegeven aan een partij die bijna niet verkiesbaar was. Voor partijen als de CU, SGP en GroenLinks, die lokaal veel groter zijn dan de PVV was de media aandacht opvallend laag. De media bepalen voor een groot gedeelte wat de belangrijke onderwerpen zijn van een verkiezing. Beeldvorming rond de verkiezingen is dus van groot belang voor de politieke partijen. Als een partijleider zich bijvoorbeeld verspreekt of een vermoeide indruk maakt in debatten wordt dit door de media afgestraft. Ook werd er vanaf de eerste prognose gisterenavond aangekondigd dat de CDA een groot aantal kiezers had verloren, dit bleek uiteindelijk heel erg mee te vallen maar het beeld was door journalisten al gevormd. Buma schoof later op de avond aan tafel bij het slotdebat en werd onthaald door Marriële Tweebeeke als een verliezer van de verkiezingen. Hij verbeterde haar en gaf aan dat de uitslag voor het CDA behoorlijk positief was.

De boodschap is helder, de landelijke regeringspartijen hebben vannacht een flinke tik van de kiezers gekregen. Mensen zijn niet tevreden over het huidige landelijke beleid en dat is op lokaal niveau terug te zien, is de algemene consensus, die vanochtend werd gemaakt in de kranten. Ik vind het bizar om te zien dat kranten binnen 24 uur een analyse maken van de verkiezingen. Gisteren had nog niemand voorspeld dat D66 zo groot zou worden en vandaag wordt er in de media al een verklaring aan gegeven. Het zo snel beredeneren van de uitslag doet afbreuk aan de complexiteit van de werkelijke gang van zaken.

Charlotte Hees