Actueel

Trendrapport 2018: De burgerlobby

Jaarlijks brengt Dröge & van Drimmelen een trendrapport uit om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het public affairs vakgebied. Wij baseren dit trendrapport op onze ruime praktijk ervaring en signalen uit de maatschappij.

In het trendrapport van 2017 concludeerde Dröge & van Drimmelen dat burgers dankzij de steeds grotere rol van nieuwe media een prominentere rol spelen in de politieke arena. Burgers kunnen tegenwoordig politici op een eenvoudige manier benaderen en hun boodschap overbrengen. Tegelijkertijd kunnen politici in Den Haag steeds lastiger om maatschappelijke onderwerpen heen die burgers inbrengen. Een interessante ontwikkeling die invloed heeft op het werk van de public affairs professional en het openbaar bestuur. Reden voor Dröge & van Drimmelen om dit jaar dieper in de burgerlobby te duiken.

Meer dan vroeger zien we hoe burgers zich naast lokaal, ook nationaal kunnen verenigen en een (succesvolle) lobby starten. We onderzochten drie sprekende voorbeelden uit de praktijk: de gaswinning in Groningen, het uitbreiden van Lelystad Airport en de lobby voor betere arbeidsvoorwaarden in het primaire onderwijs. Hierin zien we dat professionalisering en institutionalisering van de burgerlobby bijdraagt aan de mate van invloed op besluitvorming. Zo zetten burgerlobby’s samenwerkingsverbanden op met elkaar en met bestaande instituties. Het hebben van toegang, het formuleren van heldere wensenlijst en het bereik van (sociale) media helpt. Er lijkt echter een kantelpunt te zijn. Als burgerlobby’s zodanig professionaliseren dat zij institutionaliseren en onderdeel uit gaan maken van de gevestigde orde, zijn politici daarvoor in mindere mate ontvankelijk. Politici willen ‘echte’ verhalen van ‘echte’ mensen.

Het volledige rapport kunt u hier vinden.

Nóg meer weten over burgerlobby? Kom op maandag 17 september tussen 12.00-14.00 uur naar Prinsjesbelang in de Malietoren. Martijn de Greve (Politieke Junkies, WNL) verkent samen met bestuurders en burgerlobbyisten welke rol burgerlobby speelt in de moderne democratie. Het gesprek wordt ‘s avonds uitgezonden tijdens het radio 1 programma Haagse Lobby! Aanmelden kan hier.