Blogs

Theateravond 2019: Slagerij van Kampen en Dröge & van Drimmelen – blijvend relevant in een dynamische tijd

Dinsdag 21 mei vond de jaarlijkse theateravond van Dröge & van Drimmelen plaats. 2019 is een feestelijk jaar voor Dröge & van Drimmelen en in het bijzonder voor directeur en oprichtend partner Frans van Drimmelen: het is dit jaar 20 jaar geleden dat hij het bureau heeft opgericht. Als culturele invulling van de avond stond dit jaar Slagerij van Kampen op het programma.

De feestelijke avond werd ingeluid met een welkomstwoord van Frans. Hij besteedde onder andere aandacht aan de Europese verkiezingen op donderdag 23 mei. Frans noemde daarbij ook de maatschappelijke zorgen die er zijn over de polarisatie en opvallende relatie tussen anti-Europese partijen die samenwerken om sterker te staan, maar niet willen samenwerken binnen de Europese Unie. Deze ontwikkelingen geven ook de taak om oor te hebben voor diegene die zorgen hebben over de toekomst.

Na welkomstwoorden richting de genodigden werd Frans als verrassing warm toegesproken door voormalig minister Ernst Hirsch Ballin. Hij roemde het prachtige jubileum van 20 jaar en de manier waarop Frans het kantoor heeft opgebouwd. In het bijzonder besteedde hij aandacht aan zijn maatschappelijke betrokkenheid in het vrijwilligerswerk: “Waarden zijn belangrijker dan belangen en inzicht is belangrijker dan indruk maken. Je weet dat het enige wat telt de inhoud is en dat een goede vormgeving daarbij kan helpen maar de schijn nooit de inhoud kan vervangen.”

Het culturele programma van de avond werd verzorgd door Slagerij van Kampen. De band speelde uitsluitend met slagwerkinstrumenten en wordt terecht gezien als de “godfather” onder de slagwerkgroepen. Dit was ook duidelijk merkbaar in hun spectaculaire optreden. Ze brachten een show ten gehore die het hele theater deed swingen (de voetjes gingen zelfs van de vloer) en die door een fantastische lichtshow en futuristische benadering van het instrumentarium nog extra werd benadrukt.

Hoewel een muzikaal optreden en de inzet van ons kantoor niet direct een voor de hand liggende connectie met elkaar hebben, heeft de geschiedenis van Dröge & van Drimmelen en Slagerij van Kampen dit wél: beiden weten al decennia achtereen relevant te blijven in een dynamische tijd. Slagerij van Kampen is opgericht in 1982 en heeft, hoewel de muzikanten inmiddels allemaal zijn vervangen, al die jaren zijn eigen kracht en positie in de Nederlandse én internationale muziekindustrie behouden.

In het public affairs vakgebied zijn er veel veranderingen geweest de afgelopen 20 jaar. Waar in de beginjaren van ons kantoor na Prinsjesdag de stukken fysiek konden worden opgehaald en er geeltjes werden geplakt bij de relevante passages, worden de publicatiewebsites nu verwoed in de gaten gehouden of er niet per ongeluk stukken gelekt zijn. Ook krijgen klanten nog dezelfde middag een uitgebreide analyse én worden de bijbehorende persberichten verstuurd. Dit voorbeeld laat zien hoe digitalisering en de bijbehorende opkomst van social media van invloed zijn geweest op de praktische kant van public affairs.

Ook op internationaal gebied zijn er parallellen tussen Slagerij van Kampen en Dröge & van Drimmelen. Door de jaren heen heeft Slagerij van Kampen zijn sporen verdiend in de internationale muziekindustrie en heeft Dröge & van Drimmelen uitgebreid naar Brussel en Shanghai. Deze internationale uitbreiding is belangrijk om onze klanten te kunnen voorzien van de juiste adviezen en ondersteuning. Regelgeving komt steeds vaker vanuit Brussel onze kant op terwijl er ook juist kansen zijn om vanuit Nederland de Europese regelgeving te beïnvloeden. Een mooie wisselwerking die wij graag ten volle benutten.

De afgelopen twee jaar heeft Dröge & van Drimmelen onderzoek gedaan naar de trends op het gebied van public affairs en deze onderzoeken naar buiten gebracht. Uit deze onderzoeken komt duidelijk naar voren dat het essentieel is om oog te hebben voor de maatschappelijke ontwikkelingen en hier op de juiste manier op in te spelen om relevant te blijven binnen ons vakgebied. Een kunst die Dröge & van Drimmelen inmiddels al 20 jaar beheerst. De opkomst van social media, burgerlobby en de totstandkoming van unieke coalities zijn tegenwoordig vaste onderdelen van het public affairs vak. Alleen door voorop te lopen in de ontwikkelingen van het vakgebied kunnen we ook in de toekomst zorg dragen voor een proactieve belangenbehartiging. Dit doen we altijd op een open en transparante manier. Oftewel zoals Frans aan het begin van de avond zei: “We helpen graag maatschappelijke problemen op te lossen en dat kan op verschillende manieren. Dat doen we met veel plezier en daarin zullen we voorop blijven lopen. Dat is onze belofte.”

Door Charlotte van Wezel