Blogs

Technologie, energie en innovatie – een terugblik op de Hannover Messe

Ik ben onder de indruk. Nog maar een paar weken geleden werden collega Onno Houtschild en ik gevraagd om de presentatie van de Topsector Energie op de Hannover Messe te verzorgen en nu staan we op zondagmiddag te checken hoe de stand er bij ligt en zelf nog een high tech zonnepaneel te installeren. Dit jaar is Nederland partnerland van de Hannover Messe onder het motto: ‘Global Challenges, Dutch Solutions’. Aangezien energie als een van de belangrijkste thema’s was aangemerkt, kon de Topsector Energie uiteraard niet ontbreken.

""

Na een startbijeenkomst met de Topconsortia voor Kennis & Informatie (TKI’s) over hoe de bijdrage van de Topsector Energie eruit moest komen te zien selecteerden we mooie showcases om twee stands mee te vullen, zetten we een seminar op poten en bepaalden we het pers- en communicatiebeleid. In de weken die volgden schakelden we veel, heel veel, met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse ambassade in Berlijn, FME-CW, het Topteam, TKI’s, vormgevingsbureaus, expediteurs, transporteurs en een grote pool van deelnemende organisaties aan ‘onze stands’.

""

En uiteindelijk togen we naar Duitsland, waar we zondagavond werden verwelkomd op de feestelijke opening met goede speeches van Merkel en Rutte, een show van Hans Klok en walking dinner. Maandagwerd deze ceremonie nog eens dunnetjes over gedaan op het Holland Paviljoen onder grote aandacht van de pers en minister Kamp van Economische Zaken deed onze stand aan. Het seminar over smart integration werd goed bezocht en we hadden topstudenten die onze stands bemanden. Enorm genoten dus van het mooie resultaat dat door grote inzet en betrokkenheid van vele partijen is gerealiseerd.

""

Eenmaal weer onderweg terug naar Nederland besefte ik met welke bijzondere wereld ik kennis had gemaakt: die van technologie, industrie en innovatie. Het was dat het niet in mijn koffer paste en ik de trein al had gereserveerd, maar anders was ik teruggekomen in de meest geavanceerde elektrische auto met naast me een robot als nieuwe vriend.

Op dit moment van schrijven loopt de beurs op zijn einde, maar niet getreurd: met alles wat we geleerd en gezien hebben, kunnen we verder werken aan innovaties die de wereld weer een stukje beter, en vooral duurzamer maken.

Tessa van Leeuwen