Actueel

Public Affairs op Prinsjesdag

Ook om andere, inhoudelijke redenen zijn Prinsjesdag en de Troonrede dit jaar interessant: de beleidsplannen kennen namelijk voor het eerst weinig geheimen. Sinds het ‘Lente-akkoord’ dat de vijf Kamerfracties van VVD, CDA, D66, Groen Links en Christen Unie eind april met minister De Jager (Financiën) sloten, weten we eigenlijk al wat de hoofdlijn van beleid is en hoe de miljarden financieel bij elkaar gesprokkeld zijn.

Voor ons als public affairs adviseurs is dit altijd een hoogtepunt van ons werk. Ondanks dat we dus nu de hoofdlijnen al wel kennen, proberen we zo vroeg mogelijk inzage te krijgen in de uitwerking van de beleidsplannen, en daarvan een duiding te geven. Omdat de Prinsjesdagstukken dit jaar ook niet onder embargo worden verstrekt, maar pas na het uitspreken van de Troonrede en het openen van het beroemde Koffertje van de minister van Financiën, starten we meteen met het analyseren van de departementale begrotingen en overige beleidsstukken die openbaar worden gemaakt. Onze opdrachtgevers (die we deze dagen op allerhande recepties en Prinsjesdagontmoetingen tegen kunnen komen) willen immers snel weten waar ze rekening mee moeten houden. Welke wetswijzigingen of budgetkortingen, of juist nieuwe beleidskansen liggen er in het verschiet? En hoe gaan we de komende tijd daarop acteren?

Voor veel van de Tweede Kamerleden is het de laatste keer, zij nemen woensdag afscheid van Den Haag of beëindigen hun actieve (politieke) loopbaan. Ze hoeven al die Prinsjesdagstukken niet meer te lezen. Hun opvolgers lopen zich warm en treden donderdag aan, zij gaan in hun nieuwe hoedanigheid de verschillende Begrotingen en beleidsteksten bespreken met tegenover hen, in de regeringsbanken nog de demissionaire bewindslieden van het huidige kabinet. 

Ondanks de bijzondere situatie dit jaar, is dus veel hetzelfde deze Prinsjesdag. Gelukkig maar …

Eiko Smid, senior adviseur en partner