Blogs

Procedurespel

Momenteel ligt in de vergaderzalen de vraag op tafel of wetsvoorstellen nog voor de verkiezingen van 12 september 2012 door de Tweede Kamer moeten worden behandeld. Zijn onderwerpen controversieel of niet?

Elke dinsdag, woensdag en donderdag speelt Den Haag. In de Tweede Kamer meten de kamerleden zich met elkaar op verschillende borden tegelijkertijd. Dit spel, het Procedurespel, gaat over hype, waan van de dag en grote onderwerpen. Benodigheden: 150 Kamerleden, de kranten van de afgelopen week, een voorzitter, stokpaardjes, dertigledendebatten, debatten, AO’s, spoed-AO’s, een VAO,  de kaarten met ‘moties’ en ‘amendementen’.

Doel van het spel is om onderwerpen op de agenda te krijgen. Exposure in de media (tv geeft bonuspunten, de krant geeft punten naar grootte van de kop) is daarbij mooi meegenomen. Het spel kent twee versies: ‘Regeling van werkzaamheden’ en ‘Procedurevergadering’.

Bij de regeling van werkzaamheden proberen Kamerleden de onderscheidende punten van de eigen partij in de plenaire zaal onder de aandacht te brengen en in wetten om te zetten. Te volgen op radio, tv en internet.

Voor de ‘procedurevergaderingen’ is het volgen ervan moeilijker voor het grote publiek. Ze zijn minder zichtbaar – behalve in de drie grote commissiezalen – met dezelfde inzet: wat komt er op de agenda van de Kamer, wat heeft prioriteit en over welke onderwerpen praat het parlement niet?

Winnaar is de partij die er in slaagt ongeacht het aantal zetels de meeste onderwerpen uit haar verkiezingsprogramma te agenderen en door de Kamer te loodsen.

Bij deze krachtmetingen is sneller dan bij stemmingen te zien wat het politieke gewicht van gelegenheidscoalities is. Partijen weten zo wat ze aan elkaar hebben. Of niet. De schermutselingen halen de besluitenlijst meestal niet. De resultaten leest u in Haagse Kennis.