Blogs

PrinsjesBelang 2017 – Tijd om elkaar te vinden

26 juni 2017

Op donderdag 22 juni werd officieel het lustrumprogramma van het Prinsjesfestival gepresenteerd in Nieuwspoort. Het Prinsjesfestival, dat dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd, vindt plaats in de week voor Prinsjesdag en bestaat uit een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Naast terugkerende activiteiten zoals het PrinsjesCabaret en het PrinsjesDiner, is er dit jaar ook een primeur: PrinsjesBelang. Een lunchbijeenkomst waar geïnteresseerden in public affairs en lobby op een informele en actieve manier in contact kunnen komen met public affairs professionals.

Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. In 2017 is het thema: ‘Tijd om elkaar te vinden; polarisatie – pacificatie 1917-2017.’ Met de Pacificatie van 1917 kwam een einde aan een jarenlange strijd tussen verschillende religieuze en politieke groeperingen. De gelijke behandeling van openbare en bijzondere scholen, de invoering van het algemeen kiesrecht en de evenredige vertegenwoordiging waren de uitkomst daarvan. In het huidige politieke landschap zijn kiezers beweeglijk. Nieuwe partijen en bewegingen verwerven grote steun. Tegelijkertijd is de beweeglijkheid van kiezers en de toegenomen polarisatie wellicht ook een teken van betrokkenheid. Een kritische houding van burgers is van levensbelang voor de democratie. Binnen het thema ‘tijd om elkaar te vinden’ vormt PrinsjesBelang een brug tussen public affairs professionals en iedereen met belangstelling voor lobbyen en belangenbehartiging.

Op maandag 18 september, de dag voor Prinsjesdag, vindt PrinsjesBelang plaats in de Glazen Zaal in Den Haag. Presentatrice en programmamaakster Chazia Mourali zal een panel van public affairs professionals stevig aan de tand voelen over hun werkzaamheden en persoonlijke visie op het vak. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen lobbyen voor een grote multinational en een overheidsinstelling en welke rol speelt public affairs bij de totstandkoming van een nieuw kabinet?

Na het plenaire gedeelte is het tijd om zelf de lobbyisten het hemd van het lijf te vragen tijdens de speeddate. Ongeveer dertig public affairs professionals zullen plaatsnemen aan een statafel waar zij vragen beantwoorden van de aanwezigen. PrinsjesBelang wil laten zien dat er vanuit alle hoeken belangenbehartiging plaatsvindt; van overheidsinstellingen tot multinationals, maar bijvoorbeeld ook NGO’s en goede doelen. Naast het speeddaten is er een Lobby Helpdesk waar de aanwezigen met een concrete casus of vraag terecht kunnen. Hier is ook speciaal aandacht voor de lokale vraagstukken. Diverse public affairs professionals staan klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden.

PrinsjesBelang, dat samen met het gehele Prinsjesfestival in het teken staat van verbinding, biedt geïnteresseerden in public affairs een kijkje in de keuken van de lobbywereld. Houd de website www.prinsjesfestival.nl/activiteit/prinsjesbelang in de gaten voor het laatste nieuws en alle praktische informatie over PrinsjesBelang.

De commissie PrinsjesBelang 2017 bestaat uit zeven public affairs professionals met uiteenlopende achtergronden: Frans van Drimmelen (vz, Dröge & van Drimmelen), Marcel Halma (AkzoNobel), Walter Annard (Rabobank), Sigrid Verweij (VNO-NCW), Mieke Ansems (Coca-Cola), Tatiana van Lier (Nationale Postcodeloterij) en Leonie Scholts (Dröge & van Drimmelen)."PrinsjesBelang.png"