Blogs

Opnieuw een Republic Revolution

10 november 2014

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van 2014 zorgen opnieuw voor een politieke aardverschuiving in het Congres. De Grand Old Party krijgt een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden, als de (voorheen Democratische) Senaat. Voor President Obama zorgt dit – naast de veranderende geopolitieke verhoudingen in het buitenland – ook in het binnenland voor een nieuw hoofdpijndossier. Het aannemen van wetgeving is op deze manier nog lastiger dan in het verleden. Ook gezien de recente moeizame onderhandelingen over de begroting en het schuldenplafond lijken er weinig onderhandelingsmogelijkheden te zijn voor de zittende president. Door de toegenomen polarisatie lijkt de VS een onbestuurbaar schip te worden wat dreigt te zinken door gebrek aan daadkracht.

Een forse nederlaag voor de heersende partij in het Witte Huis is niet ongewoon. Bill Clinton kende in 1994 ook een afstraffing in de midterms, wat in de VS bekend staat als de Republic Revolution. Deze verkiezingen leidden onder andere tot de bekende government shutdown, waarbij de Republikeinen en Clinton het niet eens konden worden over de begroting. Het scenario bij de verkiezingen van 2014 lijkt verdacht veel op die van 1994. Ditmaal ging het echter al mis bij alleen een meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Met ook een meerderheid in de Senaat lijkt een volgende government shutdown – of de ingrijpende fiscal cliff – een reële dreiging. De komende twee jaar wordt daarom een zware periode voor zowel Obama als het Congres om de VS niet opnieuw in een economisch dal te brengen. Vooral de toegeeflijkheid van Obama lijkt essentieel in dit dilemma, aangezien de Grand Old Party nu de positie heeft om eisen te stellen aan Obama.

De midterms geven – naast nieuwe politieke verhoudingen – ook een vooruitblik op de Presidentsverkiezingen van 2016. Traditioneel komen presidentskandidaten na deze verkiezingen met hun officiële aankondiging en volgt de start van de campagne.
De Democraten hebben veel recht te zetten bij de verkiezingen en de ideale kandidaat hiervoor lijkt Hillary Clinton. Na het nipte verlies in de voorverkiezingen van 2008 lijkt zij de gedroomde opvolger in het Witte Huis te zijn. Misschien is zij wel dé aangewezen persoon om de orde in het Congres te herstellen. Onder de bevolking is Clinton – in tegenstelling tot Obama – mateloos populair: in vrijwel alle opiniepeilingen kan Clinton op de meeste steun rekenen, ook ten opzichte van Republikeinse kandidaten.

Daarom is ook voor de Republikeinen – ondanks de overwinning – een hoop werk aan de winkel. Een veelgenoemde troef als Republikeinse kandidaat is Jeb Bush, het broertje van oud-President George W. Bush. Hij wordt gezien als de meest intelligente van de broers, maar was in 2000 nog te onervaren om een gooi te doen naar het presidentschap. De afgelopen jaren is Bush geprezen als gouverneur van Florida, wat natuurlijk voordelig is gezien de reputatie van Florida als battleground state. Ook Chris Christie (gouverneur van New Jersey) en Rand Paul (Senator) worden genoemd als mogelijke kandidaten voor de Grand Old Party.

Ondanks deze interessante vooruitzichten blijft uiteindelijk de realiteit dat de VS voor een gigantisch grote uitdaging staat. Met opnieuw een instabiele financiële wereldmarkt en een permanent probleem met de begroting en het schuldenplafond dient de politieke impasse eindelijk eens doorbroken te worden. Polarisatie laat zien dat de VS democratische problemen kent, waardoor het systeem kraakt. Misschien dat de verkiezingen van 2016 hier verandering in brengen, maar voorlopig nadert de financiële afgrond met rasse schreden.

Camiel van Houdt