Blogs

Ondertussen in Den Haag

Studentenprotest in Den Haag, afgelopen vrijdag. Het ging een beetje langs mij heen, want hoewel ons kantoor in het epicentrum van de residentie ligt, een soort van vacuüm in de Haagse stolp, zal ik maar zeggen, moest ik de deur uit voor afspraken, dus ik hoorde niet waar ze nou precies tegen waren. Wel een hoop pokkeherrie, want demonstreren moet vooral leuk zijn, met bandjes en friet, biertjes en jointjes en zo. Een soort Parkpop, maar nu in januari. Later hoorde ik natuurlijk de reden wel: er moet bezuinigd worden en als je langer over je studie doet moet je 3.000 euro zelf bijlappen. De studentenvakbond LsvB heeft het heel modern ‘geframed’ als ‘Halbeheffing’, naar de voornaam van de staatssecretaris van OC&W. Het leek mij een wat ingewikkelde.

‘Kopvoddentaks’ of ‘subsidieslurper’ blijft toch langer hangen. Maar goed, die studenten dus. Ik zal er rond voor uitkomen: ik heb zes jaar gedaan over een studie die waarschijnlijk in vier jaar kon. Maar ja, toen was het nog geen crisis, hè? En dat er in 2011 overal binnen de overheid bezuinigd moet worden is een gegeven. Dus ik begrijp het voorstel wel. Als student kun je best een paar uur in de week werken, dat doen er veel en dat deed ikzelf ook, op de taxi. En je kunt volgens mij heel goedkoop lenen. Wat ik erger vind, is dat ook de universiteiten gekort worden als hun studenten er langer over doen. Vandaar dat dit keer zelfs hoogleraren hun eigen bescheiden en beschaafde demonstratie hielden door een ‘cortège’, da’s een sjiek en wetenschappelijk verantwoord woord voor ‘optocht’, en een bijeenkomst in de Dr Anton Philips zaal. Daar werd, volgens mij terecht, fijntjes gewezen op het zogenaamde streven van dit kabinet om te investeren in een kenniseconomie. Zogenaamd, want ik geloof niet dat er totnogtoe veel van terecht komt.

Jammer, want daar zal Nederland het toch van moeten hebben in de toekomst. Over demonstreren gesproken: ondertussen gaan ze in Brussel de straat op om te demonstreren tegen de regering die er nog steeds niet is. Tja, Belgen…

Gerben Holwerda
Redacteur
Januari 2011