Blogs

Leren & werken: cursus reguleren

Bij Dröge & van Drimmelen krijgt iedere adviseur een eigen budget om zichzelf te trainen en bij te scholen. Ik heb er dit jaar voor gekozen dit opleidingsbudget in te zetten voor een cursus aan de London School of Economics and Political Science, “The Shourt Course on Regulation”.

De Short Course on Regulation is een intensieve vijfdaagse basiscursus die geschikt is voor iedereen die in zijn werkzaamheden direct of indirect met regulering te maken heeft. In ons werk kennen we een groot aantal opdrachtgevers in duidelijk zichtbaar gereguleerde sectoren maar effectief hebben bijna al onze klanten min of meer met regulering te maken. De cursus ging hier op in vanuit een economische, juridische, sociale en politieke hoek. Centraal stonden de vragen: waarom zou je reguleren, welke effecten wil je bereiken met reguleren, op welke wijze kan je reguleren en hoe handhaaf je deze regels vervolgens? Ook ethische dilemma’s op het gebied van regulering kwamen uitgebreid aan bod.

De vijf intensieve cursusdagen waren een combinatie van groepsopdrachten, discussie en theorie. De docenten waren afkomstig uit diverse sectoren en achtergronden, variërend van een directeur Public Affairs van een groot waterbedrijf tot de vicevoorzitter van de Britse mededingingscommissie. Het deelnemersveld was zeer internationaal georiënteerd met 25 deelnemers uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Thailand, Colombia, Denemarken, Australië en Nieuw-Zeeland. Het merendeel van deelnemers was werkzaam bij een gereguleerde instelling (zoals een waterbedrijf) of bij een regulator (zoals de Britse gas- en elektriciteitswaakhond OFGEM).

Concreet heeft de cursus me inzicht gegeven in de mechanismen van regulering en handhaving en de diverse benaderingen daarbij. Ook is me duidelijk geworden dat regulering lang niet altijd effectief kan zijn of het consumentenbelang goed dient. De internationale context van de cursus bood tegelijkertijd ook een goed kader voor vergelijkingen tussen landen.Voor ons vak waardevolle kennis waarmee we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.