Actueel

Weetje van de week: ‘The Future is Female’ – GES 2019

Wereldwijd ondernemerschap
Afgelopen week vond van 3 tot 5 juni de Global Entrepreneurship Summit 2019 (GES) plaats. Samen met de Verenigde Staten organiseerde Nederland dit jaar de top in het World Forum in Den Haag. Het evenement wordt jaarlijks door de Verenigde Staten in een gastland georganiseerd om ondernemerschap wereldwijd te bevorderen. Eerdere edities vonden plaats in India, Kenia en Marokko. Innovatieve bedrijven komen in contact met investeerders, beleidsmakers en andere deelnemers van over de hele wereld. Dat de top nu plaatsvindt in Nederland laat volgens NRC zien hoe Nederland de relatie met de Amerikanen op peil wil houden in het politiek lastige tijdperk-Donald Trump. De meningsverschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten zijn er genoeg: kijk bijvoorbeeld naar klimaatverandering, mensenrechten, handel en Brexit.

Dit leidde er niet toe dat er niet over klimaatverandering gesproken kon worden. Al noemde minister Kaag en premier Rutte het liever duurzaamheid. In de deelsessie over water spraken verschillende bedrijven over hun plannen om in te spelen op de opwarming van de aarde. Als er een verdienmodel of winstmodel in zit dan zullen de Amerikanen uiteindelijk wel instappen stelde Kaag. Aan goede ideeën in Nederland geen gebrek, dat is ook te zien op deze top. Voor wereldwijde uitdagingen is altijd een Nederlandse oplossing zegt de minister in haar openingsspeech.

Powervrouwen
Tijdens de top stonden het thema ‘powervrouwen’ regelmatig centraal. Koningin Máxima opende de top met een speech over vrouwelijke ondernemers. Máxima citeerde een Amerikaans onderzoek waarin was vastgesteld dat vrouwen minder geld ophalen voor hun startup dan mannen, terwijl startups opgericht door vrouwen over het algemeen meer opleveren per geïnvesteerde dollar dan startups die opgericht zijn door mannen. Na deze uitspraak kreeg ze luid applaus uit de zaal. Ivanka Trump sloot het congres met de uitreiking van de prijs Global Innovation through Science and Technology (GIST) competitie. Samen met minister Kaag en prins Constantijn reikte zij de prijs uit aan Christina York. Haar bedrijf Spellbound A.R. zet 3D technologie in om patiënten in ziekenhuizen voor te bereiden op een behandeling.

The Future is Female
Op de tweede dag deelde 140 vrouwelijke ondernemers ervaring en tips tijdens een werklunch met staatssecretaris Mona Keijzer en Manisha Singh, Amerikaans staatssecretaris voor Economische Groei. Ook GES-voorzitter minister Kaag gaf advies. ‘Durf. Wees niet bang om te falen, maar claim je ruimte en ga ervoor.’ Daarnaast gaf Kaag negen vrouwelijke leiders een podium tijdens de top om te spreken over hun ervaringen en inspiratie. Zij zijn alle negen ook betrokken bij een publieksdiplomatie programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de sessie ‘Industries of the future’ bestond het panel volledig uit vrouwelijke investeerders en ondernemers. Onder andere Johanna Mikes Shelton, hoofd van Google’s public policy team. Samen met de overheid van de Verenigde Staten werkt ze aan internetbeleid en technologieregulatie.

Minister Kaag kijkt terug op een succesvolle top: ‘De economische motor is aangezwengeld.’ Vrouwen stonden in de schijnwerper, en terecht want de economie doet het volgens haar een stuk beter wanneer vrouwen meedoen. Naar aanleiding van de grote zichtbaarheid van succesvolle powervrouwen tijdens de top opperde de website Impact Alpha dat het thema dit jaar was omgevormd van The Future is Now naar The Future is Female!