Blogs

Een kijkje in de keuken van het Europees Parlement

In 2005 stelde de Europese commissaris telecommunicatie, Viviane Reding, in Brussel al een hervorming inzake telecommunicatie voor. Afgelopen mei, zeven jaar later, is door de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging Telecommunicatiewet aangenomen. Een mooi voorbeeld van de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse wetten en regels.

In politiek Den Haag en in de media woedt momenteel een hevige discussie over de positie van Nederland ten opzichte van Europa. Willen we Europa nog wel, of is Nederland klaar met Europa? Feit is dat meer dan de helft van onze wetgeving direct of indirect uit Brussel komt. Niet alleen de nationale overheid in Den Haag en het Nederlandse bedrijfsleven moeten hiermee rekening houden. Ook gemeenten en provincies krijgen hier in toenemende mate mee te maken.

Reden genoeg om enkele maanden geleden in samenwerking met Bureau Brussels een vestiging van Dröge & van Drimmelen te openen in Brussel, om klanten vanuit het hart van de Europese besluitvorming te kunnen adviseren over hun public affairs en lobbystrategieën op Europees niveau. Afgelopen vrijdag togen we in het kader van ons 12,5 jarig jubileum met het gehele kantoor naar Brussel om een bezoek te brengen aan onze vestiging en te spreken met medewerkers van het Europees Parlement en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland.

Eerlijk gezegd was ik in de veronderstelling dat het ‘Brusselse apparaat’ nogal complex en ontoegankelijk was, maar dit beeld moest ik bijstellen na de gesprekken met Ron Korver, persvoorlichter bij het Europees Parlement en Martijn de Grave, juridisch adviseur bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging. Beide heren lichtten vanuit een andere invalshoek de werking van het EP toe, vertelden met enthousiasme over de internationale omgeving en dynamiek waar zij zich dagelijks in begeven en voorzagen ons van handige tips & tricks over beleidsbeïnvloeding.

De aansluitende borrel bij Bureau Brussels bood gelegenheid om met internationals van verschillende organisaties te praten over public affairs, de Europese lobby en het leven in Brussel. Blij dat ik mijn Spaans weer van stal kon halen, heb ik enorm genoten van de internationale sfeer die dag. Of je nou eurofiel of euroscepticus bent, één ding is wel duidelijk: zolang Nederland tot de EU behoort, is het zaak onze belangen in EU – verband goed te behartigen.

Tessa van Leeuwen