Actueel

De vierde Ben Pauw lezing: verbindend besturen

18 september 2015

Op dinsdag 8 september werd aan het Haagse Buitenhof in het sfeervolle Hotel Corona de vierde Ben Pauw lezing uitgesproken door Ingrid van Engelshoven, wethouder in Den Haag en voormalig landelijk voorzitter van D66.

Van Engelshoven gaf in haar lezing aan in de samenleving een dringende behoefte te signaleren aan een andere balans tussen mensen en instituties. Deze andere balans is er volgens haar een die meer uitgaat van de energie en denkkracht die in de samenleving aanwezig is. Volgens Van Engelshoven hebben mensen behoefte aan meer vertrouwen: “Minder top-down, meer bottom-up. Meer dan ooit moet de bestuurder van nu willen verbinden.”

Hierbij trok van Engelshoven parallellen tussen het vak van lobbyist en het besturen van een stad in 2015. “Als bestuurder”, zo stelde ze, “ben ik een lobbyist voor de publieke Haagse zaak”. Het woord ‘wethouder’ dekt de lading van de functie volgens haar dan ook niet meer. De functie is veel breder dan toezien op de uitvoering en handhaving van wetten. Ingrid van Engelshoven zei zichzelf te zien als ‘stadsbestuurder’.

Als lobbyist voor de lokale zaak presenteerde Van Engelshoven tenslotte drie boodschappen die zij ‘het Rijk’ wilde meegeven: “Geef bottom-up initiatieven de kans en de ruimte om de gevestigde instituties uit te dagen. Gebruik de Agenda Stad om steden te faciliteren hun functies als kernen van innovatie waar te maken en bouw samen met lokale overheden aan een vervolg op de decentralisatie.”

Na afloop van de lezing volgde een levendige discussie onder leiding van gastheer en algemeen directeur Frans van Drimmelen over hoe transparantie door public affairs professionals en bestuurders vorm gegeven zou moeten worden.

Ben Pauw lezing

Met de Ben Pauw lezing eert Dröge & van Drimmelen de grondlegger van het professionele public affairs vak in Nederland, wijlen Ben Pauw. De lezing wordt traditioneel afgesloten met de Haagse Nazomerborrel waar politici, ondernemers en vertegenwoordigers van branche- en maatschappelijke organisaties met elkaar het glas heffen op het nieuwe politieke seizoen.