Blogs

De logica van de Kameragenda

13 februari 2015

Maar deze vertraging geldt breder dan de twee bovenstaande thema’s. Zo werd er half januari nog een debat gevoerd over paardenvlees (u weet wel: https://www.youtube.com/watch?v=GSuGDs99vLk). Dit debat was naar aanleiding van nieuwsberichten van maart 2014. Doordat de aandacht voor dit onderwerp inmiddels is geluwd, was het debat in twee uur voorbij.

Nu is het geen verrassing dat er een wachtlijst is voor debatten. Alle Kamerleden willen het liefst over hun onderwerp in de grote zaal van de Tweede Kamer spreken. Het resultaat is een wachtlijst vol met belangrijke debatten en ‘spoeddebatten’ die een half jaar later plaatsvinden.

Dit alles is jammer voor de aandacht die een onderwerp misschien verdient, maar het is ook iets om rekening mee te houden bij een lobby. Timing is cruciaal voor public affairs. Als je weet dat het oneindig duurt voor een debat over je onderwerp op de agenda komt, loont het misschien om een koppeling te zoeken met iets dat toch al op de rol staat.

En dit geldt niet alleen voor agenderen. Zo is het heel moeilijk om een besluit te beïnvloeden dat al genomen is. Een fraai voorbeeld uit het afgelopen jaar is het protest van studentenorganisaties tegen het leenstelsel. Zij planden hun grote demonstratie tegen het leenstelsel op 14 november 2014. Onhandig was dat de Tweede Kamer een week daarvoor over het leenstelsel debatteerde en op 11 november definitief met het wetsvoorstel instemde. Uit pure ellende stelden enkele studenten dat de politici zo bang waren voor hun protest dat ze de wet erdoorheen joegen. Toch had ik je in september al kunnen vertellen dat er 11 november gestemd zou gaan worden.

Edo Haveman