Blogs

Bereikbaarheid vanzelfsprekend?

Ik woon aan zee en ben niet anders gewend. Ik stap de deur uit en spring op mijn fiets. Via snelle, goed verzorgde fietspaden rijd ik, langs het bos, in 20 minuten tot de fietsenstalling op mijn werk. Als het regent pak ik de tram. Of de bus. Ik kan kiezen. Beide haltes bevinden zich binnen 500 metervan mijn voordeur en zetten mij wederom op een steenworp afstand van mijn bestemming af. Een luxe of niet?

Af en toe heb ik de auto nodig of pak ik voor een afspraak de trein. De trein naar mijn interim klus in Leiden rijdt vanaf Den Haag Centraal ieder kwartier. Als ik hem mis, komt zijn opvolger al bijna het perron op rijden. Volop keuze mogelijkheden. Nagenoeg nooit wachten. Ik weet niet beter.

De afgelopen weken was ik werkzaam bij Holland Rijnland. Holland Rijnland is het samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de regio Leiden. Als interim communicatieadviseur heb ik zelf ervaren dat het aanleggen van een extra weg of het ontwikkelen van nieuw Hoogwaardig Openbaar Vervoer niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend is. Dat is een communicatief interessant, maar zeer ingewikkeld proces waar jaren overheen gaat. Het zet me aan het denken. Ook als de eerste knopen zijn doorgehakt, komen er nieuwe, onverwachtse obstakels om de hoek kijken. De belangen van de een zijn niet altijd de wensen van de ander. Continue schakelen en bijsturen is noodzakelijk.

Er zijn echter belangrijke stappen gezet. Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid- Holland heeft op 15 mei in Leiden tijdens een persconferentie het besluit toegelicht rondom de ontwikkeling van de RijnlandRoute en een hoogwaardig Netwerk van Openbaar Vervoer. Voor Holland Rijnland een ‘Historisch moment, onmisbaar voor de ontwikkeling van de regio’

Ik realiseer me tijdens dit project meer en meer dat bereikbaarheid noodzakelijk is voor onze economie. Maar ook wat er voor komt kijken om dit te bereiken. Ik wens alle betrokkenen de komende jaren veel wijsheid toe. Ik heb ervaren dat mijn eigen situatie –nog niet- overal vanzelfsprekend is. Soms zelf een luxe. Dit gaat veranderen. Al duurt het nog even. Als ik binnenkort toch 5 minuten in de regen op de tram moet wachten zal ik niet zeuren. Beloofd.