Blogs

Begrotingsbehandeling 2014: alles is / lijkt / was mogelijk*

Het zal u niet ontgaan zijn: de coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en is daarom op zoek naar 8 zetels. Zetels die worden bezet door oppositiepartijen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week gaven de regeringspartijen – enigszins schoorvoetend – toe dat over alles te praten viel. Van concrete veranderingen was echter geen sprake. Praatjes vullen echter geen gaatjes en daarom nodigde minister Dijsselbloem een aantal oppositiepartijen uit voor een gesprek.

Dat is toch wel een anders geweest. Onder normale omstandigheden is een begrotingsbehandeling een voorspelbaar proces. De begroting wordt gedurende het jaar voorbereid. Na Prinsjesdag worden de algemene politieke en financiële beschouwingen gehouden. Daarna volgen de afzonderlijke begrotingsbehandelingen. Als een coalitie stevig in het zadel zit is er voor de oppositie weinig ruimte om fundamentele zaken te veranderen in de begroting. Enkele punten en komma’s, maar dat was het wel. Dichtgetimmerd. De echte beïnvloeding vindt al veel eerder plaats. Kleinere wijzigingen kunnen met instemming van een van de coalitiepartners wel worden geregeld.

Na een nachtelijke tête-à-tête in het Torentje leek D66 de grootste kanshebber te zijn om het kabinet uit de brand te helpen. Vandaag, 3 oktober, blijkt echter dat alle financieel woordvoerders weer langs mogen komen bij Dijsselbloem. Met welke combinatie van partijen kan het kabinet zaken doen? Paars-plus? Een grote coalitie met het CDA gaat niet meer lukken, zo blijkt. Of toch een regenboogcoalitie met GroenLinks, ChristenUnie en SGP? Een ding is in ieder geval zeker: de begroting voor 2014 is zeker niet dezelfde begroting die op Prinsjesdag werd aangeboden.

Biedt dat nu nog kansen om invloed uit te oefenen om de begroting? Alles lijkt immers ter discussie te staan.  Een nieuw akkoord zal een nog groter compromis zijn waarbij tot in de details afspraken worden gemaakt. Wat dat betreft bood de “oude” situatie juist meer kansen om invloed uit te oefenen. Het loont eerder de blik op het voorjaar te richten en daarbij de kennis van nu – waar hebben we dat eerder gehoord – te gebruiken. Dan wordt de volgende begroting al weer opgesteld. Ongetwijfeld met meer aandacht voor draagvlak in beide Kamers dan de editie 2014.

In de komende weken, maanden, jaren blijft de juiste informatie daarom cruciaal. Ons monitoringteam en ons digitale informatiesysteem Haagse Kennis helpen onze klanten daar graag bij. Alles is immers mogelijk.

Joery Strijtveen, adviseur

Frank van Dijk, informatiespecialist