Actueel

Haagse Kennis: Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen


Kabinetscrisissen, verkiezingen en belangrijke debatten zijn allemaal perfecte momenten om gevoelige Kamervragen te beantwoorden of om een controversiële Kamerbrief te publiceren. In mediastormen worden dergelijke Kamerstukken plots een stuk minder interessant en ontsnappen deze stukken aan het oog van de media en de aandacht van medewerkers. Ook de vrijdagavond is een perfect moment voor de publicatie van Kamerstukken. De weekendkranten zijn op dat moment al geschreven en voor de maandag krant is het nieuws niet meer relevant genoeg.

Strategische publicatie
Een perfect voorbeeld is de publicatie van het rapport Politiek en Sociale media manipulatie, geschreven door de UvA. Al geruime tijd sprak de minister Ollongren (BZK) over de mogelijke buitenlandse invloed van nepnieuws op de afgelopen verkiezingsuitslagen. Uit het onderzoek bleek dat deze invloed wel mee te vallen. De uitkomst van het onderzoek was daarmee erg ongunstig voor de minister. Het rapport werd gepubliceerd op de vrijdagnamiddag voor het reces.

Voor effectieve belangenbehartiging is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle relevante Haagse informatie, van Kamervragen tot de persberichten van ministeries. Zo kan er tijdig op nieuwe ontwikkelingen worden ingespeeld. Dit klinkt gemakkelijker dan het is. Het is immers onbekend wanneer de relevante kamerstukken precies gepubliceerd worden. Het gebeurt regelmatig dat Kamerstukken op strategische momenten worden gepubliceerd, zodat deze zo min mogelijk opvallen.

Monitoringservice
Echt goed geïnformeerd zijn van alle zaken die lopen in politiek Den Haag? Hier kan Dröge & Van Drimmelen u in ondersteunen. Met de monitoringservice Haagse Kennis is het mogelijk om het gehele (politiek) besluitvormingsproces stap voor stap te volgen. Met de recent nieuwe feature pre-dossiers bent u zelfs u op de hoogte van nieuwe wetsvoorstellen vóór de Tweede Kamer ze publiceerd. Zo bent u altijd goed geïnformeerd.